Sunday, July 24, 2011

aku..c|k az kembali



lama betul tak update blog ni..enth mcm mn tergerak nk membukanye..seb bek ingat lagi kunci kt mn letak hehehe...

akhir2 ni byk betul hal yg berlaku dlm hidupku..percintaan, kerja, rakan2 dan saudara..arghh seme tu membuatkan aku sakit hati, jiwa, stress huhhh seme2 laa... hanya aku dan DIA yg tahu betapa sakit nye hati ni...

perCINTAan...akukah yg salah pilih? mmg betul apa org kata, cinta itu buta..org sanggup buat apa sj demi cinta..tp cinta?? apa yg cinta boleh buat utk aku? adkh masih lg wujud cinta sejati utk aku?

RAKAN...spt aku yg bersalah? jika benar aku yg bersalah..maafkan aku ye..

SAUDARA...layakkah aku dipersalahkan? jgn disebabkan **** kita bertelagah...jgn disebabkan ***** kita tak bertegur sape... cuba utk tidak mengeruhkan keadaan lagi...ye mmg aku cepat "melatah"..bkn aku yg minta kejadian itu, tetapi knp nk mbsrkan cerita yg kecik?? susah sgt ke nak..argghh susah nk explen nanti ada yg mengadu.. kata tak kenang budi plakk... aku tak kenang budi??? mmg byk yg kau telah buat..ye terima kasih banyak2..budi mmg tak terbalas..MAAF kan aku..

Apapun seme tu akan berlalu pergi..wlupun pahit tp aku perlu teruskan hidup..menanti dgn penuh sabar..dengan berkat doa dan kesabaran, insyaAllah akan ada kebahagian yg akan aku kecapi nanti :)

Saturday, June 26, 2010

..kAmu...



Umpama bidadari
Yang turun dari kayangan
Indah nian tak berbandingan
Terasa bagai disentuh bayangan mu

Sesungguhnya kamu terang bagaikan cahaya
Yang menyinari hidupku dikala ku kelam.. kelam
Terciptalah aku tuk kali pertama
Dan akan ku buktikan kesungguhan dari hati ini
Hati ini…

Umpama bidadari
Kau selalu menyenangkan aku
Biar kadang ku terkeliru
Izinkan aku menyentuh bayanganmu

Terciptanya aku untuk kau

Friday, April 30, 2010

True Love Never Ends.........

Salleh dan Salleha sedang duduk bersama di taman kampus tanpa melakukan apapun, hanya memandang langit sementara sahabat-sahabat mereka yang lain sedang asyik bercanda ria dengan kekasih masing-masing.

Salleha : " Ahhh!! aku bosan. Aku berharap aku juga mempunyai pacar yang dapat bersama berbagi waktu denganku. "

Salleh : " Nampaknya cuma tinggal kita berdua saja yang masih single mingle, masih tidak mempunyai pasangan sekarang." ( keduanya mengeluh dan berdiam beberapa saat )

Salleha : " Aku ada idea best nie. Kita adakan permainan jom? "

Salleh : "Errr? Permainan apa? "

Salleha : "Ermmmmm... sonang tu bah. Apa kata kau jadi pacarku dan aku jadi pacarmu tapi hanya untuk 100 hari saja..... camnerr okay tak? "

Salleh : " Baiklah... lagi pong aku juga belom ada agenda apa-apa untuk beberapa bulan nie. "

Salleha : " Lerr... cam tak ikhlas jerr.... nak tak nak??... semangat sikitlah! Hari ini akan jadi hari pertama kita bercouple. Kita ke mana sekarang? "

Salleh : " Camnerr kalau kita nengok wayang ajerr? Kalu tak salah citerr PGL tengah now showing nie..... Ajebb ngan Adha cakap citerr nyerr best tau.. dia orang kasi 4 bintang lagi. "

Salleha : "OK sett!!!.... Jom kita pergi sekarang. Pastu kita gi karaoke yerr... agak-agak kalau kita ajak sama MasPenn ngan Lili tu dia nak tak??? "

Salleh : "Boleh juga..." ( mereka berdua pun pergi menonton, berkaraoke dan Salleh menghantar Salleha pulang selepas itu )

Hari ke 2 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu untuk berbual dan bercanda di kafe, suasana kafe yang remang-remang dengan alunan muzik yang syahdu membawa hati mereka pada situasi yang romantis. Sebelum pulang Salleh membeli sebuah kalung perak yang berloketkan sebiji bintang untuk Salleha.

Hari ke 3 :

Mereka pergi ke Mall membeli-belah untuk mencari hadiah buat Lady Rye, seorang sahabat Salleh. Setelah lelah berkeliling dalam Mall, mereka memutuskan untuk membeli sebuah jam tangan. Setelah itu mereka beristirihat dan duduk di foodcourt, makan sepotong kuih dan satu gelas jus berdua dan mulai berpegangan tangan untuk pertama kalinya.

Hari ke 7 :

Bermain bowling dengan teman-teman Salleh. Tangan Salleha terasa sakit kerana tidak pernah bermain bowling sebelumnya. Salleh memicit-micit tangan Salleha dengan lembut.

Hari ke 25 :

Salleh mengajak Salleha makan malam di Danga Bay. Bulan sudah menampakkan diri, langit yang cerah menghamparkan ribuan bintang dalam pelukannya. Mereka duduk menunggu makanan, sambil menikmati suara desir angin berpadu dengan suara gelombang bergulung di pantai. Sekali lagi Salleha memandang langit, dan melihat bintang jatuh ( shooting stars ). Dia mengucapkan suatu permintaan dalam hatinya.

Hari ke 41 :

Salleh menyambut ulang tahun. Salleha membuatkan kek ulang tahun untuk Salleh. Bukan kek buatannya yang pertama, tetapi kasih sayang yang mulai timbul dalam hatinya membuat kek buatannya itu menjadi yang terbaik. Salleh terharu menerima kek itu, dan dia mengucapkan suatu harapan saat meniup lilin ulang tahunnya.

Hari ke 67 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu di Sunway Lagoon. Berjalan sama di The World's Longest Pedestrian Suspension Bridge, sambil menikmati pemandangan. Naik The Viking, makan eskrim bersama, dan mengunjungi kiosk permainan. Salleh menghadiahkan sebuah boneka teddy bear besar bermata biru untuk Salleha, dan Salleha membelikan sebuah MP3 thumbdrive player untuk Salleh.

Hari ke 72 :

Pergi ke Suntec City di Temasik. Melihat meriahnya pamiran dari negeri Cina. Salleha mengajak Salleh untuk mengunjungi salah satu kiosk "Fortune Telling". Sang peramal hanya mengatakan "Hargai waktumu bersamanya mulai sekarang" kemudian peramal itu menitiskan airmata.

P.S : Korang jangan pulak besok-besok gi jumpa tukang telek pulak... tang ini cuma buat sedapkan jalan citerr jerr...

Hari ke 84 :

Salleh mengusulkan agar mereka berlibur ke pantai. Pantai Desaru kelihatan sepi kerana bukannya waktu percutian bagi orang lain. Mereka melepaskan sandal dan berjalan sepanjang pantai sambil berpegangan tangan, merasakan lembutnya pasir dan dinginnya air laut menghempas kaki mereka. Matahari terbenam, dan mereka berpelukan seakan tidak ingin berpisah lagi.

P.S Lagi : Tang peluk-peluk nie pong... korang jangan pulak nanti serang penulis pasai buat adengan peluk-peluk... sama jugak macam yang kat atas tu... sajerr nak panjangkan citerr...

Hari ke 99 :

Salleh memutuskan agar mereka menjalani hari ini dengan bersantai sambil berputar-putar tanpa arah tujuan keliling bandar dan akhirnya duduk di sebuah taman.

1520hrs

Salleha : " Aku haus. Rest kejap okay. "

Salleh : " Tunggu disini, aku beli minuman dulu. Aye nak minum "Green Tea"; You nak minum apa? "

Salleha : " Biar I saja yang beli. Aye kan penat putar stering keliling bandar hari ini. Sekejap yerr "

Salleh mengangguk. Kakinya memang suka simpul biawak atau cramp kalau lama memandu.

1530hrs

Salleh sudah menunggu selama 10 minit and Salleha masih belum kembali juga. Tiba-tiba seseorang yang tidak dikenali berlari menghampiri Salleh dengan wajah panik.

Salleh : " Ada apa Cik? "

Orang asing : " Ada seorang perempuan dilanggar kereta. Rasa-rasanya macam temanmu tadi "

Salleh segera berlari bersama orang itu. Disana, di atas jalan yang panas terjemur terik matahari siang, tergeletak tubuh Salleha bersimbah darah, masih memegang botol minumannya. Salleh segera menelefon ambulan dan langsung mengikut Salleha ke rumah sakit bersama-sama ambulan. Selama 8 jam 10 minit, Salleh tidak senang duduk diruang menunggu bilik kecemasan. Sekejap berdiri... sekejap mundar-mandir.. fikiran Salleh bercelaru. Seorang doktor keluar dengan wajah penuh penyesalan.

2353hrs

Doktor Zuhana : " Maaf, tetapi kami sudah cuba melakukan yang terbaik. Dia masih bernafas sekarang tapi Yang Maha Kuasa akan segera menjemput. Kami menjumpai surat ini dalam kocek bajunya. "

Doktor Zuhana memberikan sekeping surat yang terkena percikan darah kepada Salleh dan Salleh segera masuk ke dalam bilik rawatan untuk melihat Salleha. Wajahnya pucat tetapi kelihatan damai. Salleh duduk disisi pembaringan Salleha dan menggenggam tangan Salleha dengan erat. Untuk pertama kali dalam hidupnya Salleh merasakan torehan luka yang sangat dalam di hatinya. Butiran airmata mengalir dari kedua belah matanya. Kemudian dia mulai membaca surat yang telah ditulis Salleha untuknya.

Sahabatku Salleh...
Ke 100 hari kita sudah hampir berakhir. Aku menikmati hari-hari yang telah ku lalui bersamamu. Walaupun kadang-kadang kau buat derk dan tidak dapat ku membuat telahan, tetapi semua perkara itu telah membawa kebahagiaan dalam hidupku.

Aku sudah menyedari bahawa kau adalah jejaka yang berharga dalam hidupku. Aku menyesal tidak pernah berusaha untuk mengenalmu lebih dalam lagi sebelumnya.

Sekarang aku tidak meminta apa-apa, hanya berharap kita dapat memperpanjang hari-hari kebersamaan kita. Sama seperti yang ku ucapkan pada bintang jatuh malam ( shooting stars ) itu di pantai, Aku ingin kau menjadi cinta sejati dalam hidupku. Aku ingin menjadi kekasihmu selamanya dan berharap kau juga akan berada disisiku seumur hidupku. Salleh, aku sangat sayang padamu.

2358hrs

Salleh : " Salleha, apakah kau tahu harapan apa yang ku ucapkan dalam hati tika meniup lilin ulang tahunku? Aku pun berdoa agar Tuhan mengizinkan kita bersama-sama selamanya. Leha, kau tidak boleh meninggalkan aku! Hari yang kita lalui baru berjumlah 99 hari! Kau harus bangun dan kita akan melalui puluhan ribu hari bersama-sama! Aku juga sayang padamu, Salleha. Jangan tinggalkan aku, Ayang...jangan biarkan aku kesepian!, Aku sayang kamu...!"

Jam dinding berdentang 12 kali....jantung Salleha berhenti berdetak.

Hari itu adalah hari ke 100...


Lagi-Lagi P.S :
Luahkan perasaanmu pada orang yang kau sayangi sebelum terlambat.
Kau tidak akan pernah tahu apa yang akan terjadi esok.
Kau tidak akan pernah tahu siapa yang akan meninggalkanmu dan tidak akan pernah kembali lagi.


True love doesn't always have a happy ending, because true love never ends....

Tuesday, April 13, 2010

Rest Your Mind With This..

This is not a test - just a phenomenon. All readings are explained.
Read out loud the text inside the triangle below.






More than likely you said, 'A bird in the bush,'! and. .......
if this IS what YOU said,



then you failed to see
that the word THE is repeated twice!
Sorry, look again.





Next , let's play with some words.

What do you see?




In black you can read the word GOOD, in white the word EVIL (inside each black letter is a white letter). It's all very physiological too, because it visualize the concept that good can't exist without evil (or the absence of good is evil). Now, what do you see?






What do you see?




You may not see it at first, but the white spaces read t he word optical, the blue landscape reads the word illusion. Look again! Can you see why this painting is called an optical illusion?

What do you see here?






This one is quite tricky!
The word TEACH reflects as LEARN.

Last one.
What do you see?






You probably read the word ME in brown, but.......
when you look through ME you will see YOU!

Do you need to look again? Test Your Brain
This is really cool. The second one is amazing so please read all the way though.

ALZHEIMERS' EYE TEST

Count every ' F ' in the following text:

FINI SHED FILES ARE THE RE
SULT OF YEARS OF SCIENTI
FIC STUDY COMBINED WITH
THE EXPERIENCE OF YEARS...
(SEE BELOW)

HOW MANY ?
WRONG, THERE ARE 6 -- no joke.
READ IT AGAIN !
Really, go Back and Try to find the 6 F's before you scroll down.

The reasoning behind is further down.
The brain cannot process 'OF'.






Incredible or what? Go back and look again!!
Anyone who counts all 6 'F's' on the first go is a genius.
More Brain Stuff . . From Cambridge University .



O lny srmat poelpe can raed this.

I cdnuolt blveiee that I cluod aulaclty uesdnatnrd what I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in what oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is that the first and last ltteer be in the rgh it pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. This is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed this psas it on !!

Tuesday, February 2, 2010

otoBiografi..

hehehe..nih note aku amek dr FB...tarak idea..tp ok gak kn..korg ley amek then letk lam note (sape yg ada FB, tk de pung k gak sape de frenster kaa tagged kaa mySpace kaa twitter kaa pe pun boley janji pdi ubh)..di ingt kn amek soklan je tau jwpn sndiri2 ;)

bila korang kena tagged, isi dan post balik dlm new notes korang sebagai "my autobiography" dan sile guna korang pnye jawapan sendirik, bukan tiru eh. kemudian tag 21 kawan korang termasuk saye ye. kalo takda 21 kawan..? hmm sian korang. ;p

1. Where did you take your profile pic?
:: kt ofc..tgu catere spi, mkn2 tem hehe

2. What exactly are you wearing right now?
:: wanita melayu terakhir kn..kebaya hijau + tudung kuning

3. What is your current problem?
:: hmmm aarrr ermmm (blurr)

4. What makes you happy most?
:: sape yg hutang aku deme byr blk hahaha

5. What's the name of the song that you're listening to?
:: never knew i needed (neyo)

6. Any celeb you would marry?
:: cehhh celeb (tk aman idup aku)

7. Name someone with the same birthday as you?
:: lovely cousin Asyura (peace)

8. Ever sang in front of a large audience?
:: koir ms mgu orientasi Unitar (seb bek aku baris bakang)

9. Has anyone ever said you look like a celebrity?
:: ada (lisa surihani tem senyum+ketawa) hahahha itu x-bf aku yg ckp laaa

10. Do you still watch kiddie movies or kiddie TV shows?
:: anime aje hehehe (itu pun kdg2 pasai tdo byk)

11. Do you speak any languages?
:: melayu (fasih 99.9%) omputih (85% gagap)

12.Do you ever watch MTV?
:: klu p umh yg ada astro tgk ler

Chapter 1:
=====================

1. Middle name:
:: az / ita hehehe

2. Nickname(s) (for friends):
:: ED cak/fly/ck...skool ita...kij az...koje az/ita

3. Current location:
:: ofc looo (ngah ngulaaa)

4. Eye color:
:: off cos itam (melayu asli beb ;p)


Chapter 2:
=====================

Do you get along well with your parents?
:: mak mesti laahhh kn dia ratu hati hehhe


Chapter 3: Favorites
===========================

1. Ice creams
:: solero (vanilla+lemon) hmmmm sedp nye almkkk terasa nk mkn plakk nih

2. Shampoo/conditioner:
:: h&s


Chapter 4: Do You...
===========================

1. Dance in the shower?
:: cehhh ingt ateh pentas ke apa...nk mandi, mandi jelahhh

2. Do you write on your hand?
:: ms exam dolu hahahha

3. Call people back?
:: ms tgh bluurrr tepon rrr..idak mis call byk kali org tuh spi dia cal blk

4. Believe in love?
:: hmmm...

5. Any mental health issues?
:: klu bz giler spi tk ley pk..mmg mental laaa ;p

Chapter 5: Have You..
.=============================

1. Broken a bone?
:: rs nye tk penah

2. Sprained anything?
:: kecik dulu laa..tk ingt..bese laa dak nakal

3. Had physical therapy?
:: seingat aku tk de le plakk

4. Gotten stitches?
:: tk de

5. Taken painkillers?
:: painkillers tk elok tuk kesihatan (hantukkk je pala kt dendeng)

HOW I END MY SENTENCES
===============================

1. I love: my sayangku ;D

2. I don't understand: kalu sape2 ckp psl falsafah

3. When I wake up in the morning : mana handphone aku (tgk jam)

4. Life is full of: cabaran

5. I get annoyed very quickly when: org yg aku tk suke bercakap haahha

6. Parties are : ok gak tuu (klu dpt p)

7. Dogs are: comei klu dia kecik lg hehehe

8. Cats are: heee geram

9. Tomorrow is: akan dtg

10. I have a low tolerance for: org yg tk byr hutang kt aku...grrrr

11. If I had a million dollars I would: beli umah, beli kete, jln2 bw org yg tsyg & keluarga, wat simpanan, bisness...

12. I'm totally terrified of : jauh dr keluarga & org yg tersayang ;)

Tuesday, September 15, 2009



Haruskah kuulangi lagi
Kata cintaku padamu yakinkan dirimu
Masihkah terlintas didada
Keraguanmu itu susahkan hatimu

Tak akan ada cinta yang lain
Pastikan cintaku hanya untukmu
Pernahkah terbersit olehmu
Akupun takut kehilangan dirimu

Ingatkah satu bait kenangan
Cerita cinta kita tak mungkin terlupa
Buang semua angan mulukmu itu
Percaya takdir kita aku cinta padamu

Tak akan ada cinta yang lain
Pastikan cintaku hanya untukmu
Pernahkah terbersit olehmu
Akupun takut kehilangan dirimu

Akankah nanti
Terulang lagi
Jalinan cinta semu
Dengar bisikku
Bukalah mata hatimu

Sunday, August 9, 2009

Untuk renungan bersama... mungkin ade hikmah disebaliknya.. "I LOVE U"




1. Anda mengetahui yg anda merindui seseorang apabila jantung anda berdegup pantas ketika teringatkan dia. Dan walaupun sekadar "Hai" daripada dia mencukupi sebagai penenang.
Ulasan: anda mungkin menaruh hati kepadanya, cuma anda tidak menyedarinya ataupun anda tidak mahu menerimanya sebagai kenyataan.

2. Jangan jadi terlalu baik, saya akan merindui kamu. Jangan terlalu mengambil berat, saya mungkin menyukai kamu. Jangan jadi terlalu 'sweet', saya mungkin jatuh hati kepada kamu. Amat sukar untuk saya menyayangi kamu jika kamu tidak mahu membalasnya.
Ulasan: seseorang yang membuat kamu jatuh hati kepadanya sebenarnya menyayangi kamu lebih daripada kamu menyayangi dia.

3. Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih.. terimalah kenyataan itu dan sekurang2nya dia pernah membahagiakan kamu.
Ulasan: Masa akan menentukan segalanya, jika dia ditakdirkan bersama anda, dia akan kembali.

4. Jangan melarikan diri dari 'cinta' apabila ia berada di hadapan kamu. Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu.
Ulasan: hargai orang yang menyayangi kamu, bukan mudah untuk mencari orang yang menyayangi kita. yang paling berharga ialah hati yang ikhlas.

5. Penyesalan terbesar dalam hidup ialah risiko yang kita tidak ambil. Jika anda merasakan sesuatu itu akan membuatkan anda bahagia, maka teruskan. Ingatlah bahawa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin tiada lagi peluang kedua.
Ulasan: Masa tidak menunggu kita. Jika anda rasakan anda telah bertemu dengan orang yg sesuai, maka hargailah dia, jangan biarkan dia berlalu begitu sahaja. Jangan bertangguh kerana takut. Cubalah dahulu atau anda akan menyesal kerana membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Tiada sesiapapun yang tahu apakah yang membuatkan anda benar2 bahagia.

6. Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi, "Saya air mata seorang gadis yang menyayangi seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?". Jawab titis air mata kedua tu, "Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yg menyayangi saya berlalu begitu sahaja."
Ulasan: Tiada sesiapapun yang simpati kepada orang yang sengaja membiarkan peluang pergi begitu sahaja tanpa berusaha untuk mendapatkannya atau mempertahankannya. Kita selalunya tidak menghargai seseorang yang hampir atau menyayangi kita sehingga dia pergi meninggalkan kita; kemudian kita akan sedih dan menyesal mengingatkannya.

7. Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah sehingga dapat menarik perhatian anda. Dari kalangan yang anda pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau diamana sahaja anda berada.
Ulasan: Bahagian 1: orang yang bersama anda ketika ini mungkin bukanlah orang yang benar2 anda sayangi.
Bahagian 2: terdapat orang yang tahu dia tidak dapat bersama kamu ketika ini tetapi masih menyayangi kamu sepenuh hatinya, fikirkanlah.

8. Lawaknya bila kita meletakkan standard untuk orang yg bakal kita sayangi, tetapi jauh di sudut hati, kita tahu yang orang yg kita sayangi itu terkecuali daripada standard itu. (don't be too choosy!)
Ulasan: kita amat kritikal terutamanya kepada orang yg kita sukai atau sayangi kerana kita mahukan yang terbaik untuk diri kita. Tetapi sebenarnya kesempurnaan dan hubungan terbaik dapat dicapai dengan berusaha bersama. Ia bukanlah terletak kepada satu individu sahaja.

9. Cinta itu membuatkan anda gembira walaupun ia sering melukakan. Cinta itu istimewa jika ia diberikan kepada orang yg bertuah.
Ulasan: Jika anda bertemu seseorang yang benar2 menghargai anda, maka dia berhak mendapat kasih anda.

10. Menyayangi/mencintai itu umpama bermain piano. pertama, kita bermain ikut peraturannya. Kemudian, lupakan peraturannya dan main ikut hati.
Ulasan: kepercayaan terhadap pasangan adalah amat penting. Untuk mempercayai seseorang yang anda sayang/cintai, anda mestilah membuat dia mempercayai anda dahulu. Yakin terhadap diri sendiri dan pasangan anda. Jangan buat mereka ragu-ragu terhadap anda dan jangan ragu-ragu terhadap mereka.

11. Apa kata seseorang memberitahu anda ini " saya tidak percaya dengan courtship (mendapatkan perhatian bagi memenangi seseorang). Ia cuma membuang masa sahaja. Jika saya mencintai seseorang, maka saya akan meluahkan isi hati saya kepadanya. Tetapi, ada pula pengecualian bagi anda, jika anda mencintai saya, saya akan 'court' (sentiasa cuba memenangi) anda selamanya..."
Ulasan: Cinta itu memerlukan masa untuk disedari kehadirannya. Terdapat cinta pandang pertama, tetapi ia masih memerlukan masa bagi pihak satu lagi menyedarinya. Merinduinya apabila dia tiada di sisi, mengharapkan berita daripadanya apabila berjauhan...

12. Adalah lebih baik untuk berani mencintai walaupun akhirnya anda kecewa daripada tidak mahu mencintai kerana takutkan risiko atau cabaran yang bakal mendatang.
Ulasan: Jangan berputus asa apabila terdapat saingan dalam percintaan. Adalah lebih baik untuk anda mencubanya terlebih dahulu; kerana jika anda berjaya, kemenangannya itu teramat manis. Tetapi, jika anda tidak mahu/berani mencubanya, anda mungkin akan kehilangan orang yang anda sayang/cintai selamanya.

13. Anda tidak pernah kalah/kecewa dalam mencintai/menyayangi. Anda cuma kalah jika anda bertangguh.
Ulasan: Jangan takut untuk meluahkan isi hati anda kepada orang yang anda sayang/cintai. Beritahu mereka dan biar mereka buat keputusan di pihak mereka. Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ialah memberitahu kepada orang yang anda sayangi betapa penting dan istimewanya mereka dalam hidup anda. Dengan itu, anda akan rasa lebih yakin dan puas. Dan anda akan rasa bangga terhadap diri anda kerana anda telah menunaikan tanggungjawab anda terhadap perasaan hati anda.

14. Jangan sesekali mengkhianati perasaan hati anda kerana akibatnya, hanya anda yang akan sengsara; bukan orang lain. Salah satu cabaran paling sukar dalam hidup ialah mencari orang yang tahu segala kelemahan dan kekurangan diri anda, tetapi dia masih sangup menyayangi anda dengan sepenuh hatinya.
Ulasan: Cinta itu adalah berasaskan tolak ansur dan pengorbanan. jika dia tahu kelemahan dan kekurangan anda dan masih sanggup bersama anda dan lebih menyayangi anda, maka andalah orang yang paling bertuah! Dia layakmendapat cinta anda.

15. Ruang kosong di antara celah-celah jari kita dicipta untuk dipenuhi oleh jari-jari orang lain.
Ulasan: Bukalah pintu hati anda, benarkan orang yang anda sayangi masuk, jangan ragui tujuan mereka kerana keikhlasan itu dapat dirasai dalam hati.

Dalam percintaan, terdapat beberapa perkara yang perlu disedari. Apabila anda bercinta...... Ia bukan 'passport' untuk anda difahami; tetapi untuk anda memahami. Ia bukan 'passport' untuk anda mengambil itu dan ini; tetapi untuk anda diambil. Ia adalah untuk anda mendengar; bukan supaya anda didengar. Ia adalah untuk anda berkorban dan bertolak ansur; bukan untuk anda meminta itu dan ini. Ia bukan untuk anda berkira2 atau mengukur; tetapi untuk anda mencintai.....

Friday, August 7, 2009

Kenapa wanita suka berbohong???

Umumnya,wanita berbohong bukannya disebabkan mereka tiada arah tujun atau cuba mencipta sesuatu perkara yang tidak masuk fikiran.Terdapat beberapa alasan yg mendorong mrk melakukan hal ini.

1. Balas dendam
Sekiranya kamu berani mengkhianati cintanya, dia juga akan berani membalasnya. Bahkan, dia lebih hebat drpd kamu. Walaupun tindakannya itu telah diketahui, mungkin dia sengaja melakukan sedemikian. Ramai wanita mempunyai cara tersendiri menghadapi situasi pembohongan yg dilakukan kekasihnya. Malah dia juga berani melakukannya dgn secara tersembunyi, tanpa pengetahuan kamu.

2. Urutan kasih
Wanita sememangnya menginginkan dirinya dicintai & dihargai. Apatah lagi mengharapkan sebuah percintaan yg tiada titik noktahnya. Lebih2 lagi drpd insan tersayang. Mereka ingin menjadi wanita pertama di dlm hidup kamu & bukannya, berada di tangga ke2 atau berikutnya. Sekali kamu menduakan cintanya, dia akan berkali2 mengkhianati hidup kamu.

3. Kekerasan
Kini, ramai wanita semakin sedar tentang pentingnya penghargaan yg patut diterimanya. Salah satunya ialah bersikap tegas ketika pasangannya melakukan kekerasan (umumnya secara fizikal) kpdnya. Mungkin pda awalnya dia akan cuba bertahan, tetapi apabila kamu kembali mengulangi tindakan tersebut, mereka akan meninggalkan kamu tanpa sebaris nota. Mereka yakin, masih ramai lelaki di luar sana yg dapat menghargai dirinya yg jauh lebih baik daripada kamu.

4. Hambar
Wanita begitu gemar hal-hal yg remeh atau kecil. Misalnya, hari ulang tahunnya, hari jadi kamu berdua atau hal-hal istimewa lainnya. Hati2 bila kamu menganggap semua ini sebagai hal yg remeh. Apatah lagi apabila selama ini, sidia selalu mengurus hal yg melibatkan pengorbanan demi kekasihnya. Sekiranya, kamu tak pernah sesekali menghargai apa yg dia lakukan untuk kamu & mengabaikan hal2 yg dianggapnya penting, bersiap sedialah menghadapi pertengkaran yg hebat.

5. Seks
Meskipun kamu tak memberikan perhatian yg sepenuhnya terhadap sidia, ketidakpuasan dlm urusan seks mampu memberi kesan yg mendalam terhadap perhubungan. Ingat, akibat kurangnya layanan seks, ia akan mendatangkan kesan bahaya dlm perkahwinan. Oleh itu, segeralah mencari jln penyelesaiannya (^_^)

6. Cadangan
Saat putus cinta, biasanya kaum wanita lebih cepat 'menderita' ketika menghadapi hari2 mendatang sebelum mampu bangkit semula utk hidup gembira. Ini krn, sewaktu dia mendapat petunjuk bahawa perhubungan itu tak dapat dipertahankan lagi, mungkin dia akan mencari pengganti kamu. Jadi, sekiranya kamu benar2 mencintainya, perbaikilah hubungan kamu dgnnya segera.

7. Jejaka bermasalah
Maksudnya, terdapat banyak perkara di sekeliling kamu yg membuatkan pasangan merasakan kamu tak diperlukan lagi. Sebabnya, selain menjalani hubungan cinta yg sudah tentunya tak lepas drpd kekangan masalah, kamu juga harus menangani sikap kekasih yg semakin berani. Ingat, dia bersikap sedemikian disebabkan kamu yg memulakannya dahulu. BIASANYA wanita akan mencari jalan penyelesaiannya sendiri apabila berhadapan dgn masalah cinta.

8. Hubungan tiada kesudahan
Kebiasaannya, tika menjalani hubungan dgn pasangan, wanita menginginkan adanya hubungan yg penuh komitmen, iaitu hubungan yg diakhiri dgn keputusan membanggakan. Apabila sudah lama menjalinkan cinta, tetapi tiada keputusan utk kejinjang pelamin, wanita akan berfikir bahawa kamu tak lagi menginginkan dia dlm hidupnya. Jadi, utk apa menunggu kamu dgn lebih lama?

9. Bosan
Hal ini muncul disebabkan dia terperangkap dlm rutin hariannya sama ada kerja rumah mahupun hubungan yg dijalinkan itu begitu membosankan. Baginya, jika kamu tidak memberinya perhatian yg diharapkan & waktu kamu pula lebih banyak dihabiskan untuk urusan lain, biasanya wanita akan mencari jalan penyelesaiannya yg tersendiri. Perlu diingatkan bahawa wanita gemarkan suatu kejutan & selalu ingin dirinya lebih istimewa.

10. Hubungan tidak diduga
Pada awalnya, dia berasa terlalu selesa tika menjalin hubungan dgn kamu. Tetapi ternyata, dia tidak menikmati kehangatan bersama & terasa begitu terikat dgn kamu. Tak hairanlah apabila kamu masih cuba membawanya ke sana & ke sini, dia mula bersikap dingin krn sudah menyerahkan seluruh perasaannya kpd insan lain.


~di petik dr tagged. thx sir ^_^~

Monday, June 22, 2009

Bapak...

Ada yg dipanggil bapa, ada yg dipanggil ayah, ada yg dipanggil abah, ada yg dipanggil abi, ada yg dipanggil walid...AKU panggil bapak.walaupun kasar bunyi nya tp itu lah bapak aku.

Dikala rakan2 meraikan kejayaan, sedih, kena pukul sebab degil, tak dengar kata, jatuh beskal, minta duit belanja, tlg marah kalu de yg buli, jpa cikgu utk ambil report kad (wlupun result merah), konvo, kahwin..AKU tak pernah merasa semua itu.

Wlu apa pun dia tetap bapak aku.. SELAMAT HARI BAPA, bapak...

Father
Its not time to make a change,
Just relax, take it easy.
Youre still young, thats your fault,
Theres so much you have to know.
Find a girl, settle down,
If you want you can marry.
Look at me, I am old, but Im happy.

I was once like you are now, and I know that its not easy,
To be calm when youve found something going on.
But take your time, think a lot,
Why, think of everything youve got.
For you will still be here tomorrow, but your dreams may not.

Son
How can I try to explain, when I do he turns away again.
Its always been the same, same old story.
From the moment I could talk I was ordered to listen.
Now theres a way and I know that I have to go away.
I know I have to go.

Father
Its not time to make a change,
Just sit down, take it slowly.
Youre still young, thats your fault,
Theres so much you have to go through.
Find a girl, settle down,
If you want you can marry.
Look at me, I am old, but Im happy.
(son-- away away away, I know I have to
Make this decision alone - no)
Son
All the times that I cried, keeping all the things I knew inside,
Its hard, but its harder to ignore it.
If they were right, Id agree, but its them you know not me.
Now theres a way and I know that I have to go away.
I know I have to go.
(father-- stay stay stay, why must you go and
Make this decision alone? )




Saturday, May 9, 2009

peristiwa gempar...

nama kejadian : Edisi Dewasa BBQ Dinner
tarikh kejadian : 1.5.09
tempat kejadian : De Palma, Shah Alam

pd hari buruh yg lepas kira2 seminggu yg lalu buat pertama kalinya..ED buat gathering..terharu haku akhrnya bjaya jgk dpt kumpulkn chaterzz ED nih...huhu beshh gak eihh buat mkn2 cm nih..dpt bknln antara 1 sama len (wlpn pd hakikatnya haku pemalu hehehe) mmg diluar jangkaan rmi gak yg minat nk attend majlis nih..kpd yg lain2 yg tk dpt dtg, insyaAllah nxt tem kita buat lagi..terima kaseh byk2 kt bro zam pasai dia sponsor sikit kita nye dinner nih, maklumlah jauh nuuunn di perantauan..macehh bro moga2 thun depan banjer lg ekekekeke...kpd team jawatankuasa majlis, ygdiperTUA merangkap bendahari(pkck JEY) dan AJK2 yg len (bgcet, suka & ck..aku la tuh(sebuk tul)) hehehe guyzzz next tem kita buat kt tempt yg lg beshh.. 

pe pun thanks guyss korang mmg beshhh...